Вітамінний салат з моркви і селери: детальний рецепт з фото

21.05.2020 0 Від admin

Приготувати цей смачний вітамінний салат можна в будь-який час року. Морква весь час доступна, а селера добре зберігається – з’являється на прилавках в середині осені і лежить при кімнатній температурі до наступного врожаю. До речі, не варто тримати його в холодильнику. Там селера може згнити, холод діє згубно на цей коренеплід. Навіть льох, де традиційно зберігаються овочі – несприятливий для нього місце. Помістіть бульби селери в ящик з піском і поставте в якомусь затишному кутку кухні, сухому і не дуже теплим. Очевидно, що біля опалювальних приладів його розміщувати не варто.

Втім, правила зберігання овочів – це тема окремої статті. А зараз повернемося до рецепту салату.

Вітамінний салат з моркви і селери: детальний рецепт з фото

Як правильно приготувати вітамінний салат з моркви і селери

Як зберегти всі вітаміни і мікроелементи? Як знизити загальну калорійність страви? Що додати в салат, щоб він вийшов смачніше?

Я перепробувала кілька варіантів заправки для вітамінного салату, зупинилася на суміші домашнього йогурту і домашньої сметани. Те й інше готую в домашніх умовах на спеціальних заквасках, в йогуртниці. На 1 склянку йогурту беру 2 столові ложки сметани і пару пучок солі. Салат виходить легким, приємним на смак, з ледве відчутною кислинкою. Пробувала і магазинну сметану додавати. Теж смачно, але не зовсім те, що хотілося б. Та й сметану жирністю менше 10% в продажу знайти неможливо. А жирність саморобної заправки значно менше, виходить в 100 грамах продукту всього 4-5, від сили 6 грам жиру. Те що потрібно!

Раджу додати в салат свіжу зелень – будь-яку, яку зможете дістати або виростити. А ще, за настроєм, свіже соковите яблуко.

Для збереження вітамінно-мінерального балансу готового блюда потрібно їсти його відразу ж, як тільки приготували. Навіть невелика заминка може стати причиною втрати деяких вітамінів (частково або повністю). Крім того, салат при зберіганні стрімко втрачає смакові якості.

З чого приготувати

• 1 бульба селери вагою 350-400 грам;

• 2 великих соковитих моркви;

• 1 стакан домашнього йогурту жирністю 2,5%;

• 2 столових ложки сметани;

• 50 грам зеленої цибулі;

• 50 грам будь свіжої зелені;

• 1 яблуко за бажанням;

• сіль за смаком.

Як приготувати

Використовуйте пластмасову тертку по можливості (при контакті з пластиком продукти не окислюються). Очистіть селера і моркву, натріть на крупній тертці. Яблуко, якщо додаєте, чистите і натирайте перед самою подачею салату, адже терте яблуко швидко темніє і може додати страві неапетитний вигляд.

Змішайте в салатнику селеру і моркву. Вимийте всю зелень, включаючи пір’я зеленої цибулі. Дрібно наріжте. Додайте її до тертим овочам. В окремому посуді змішайте йогурт зі сметаною, присолите, додайте заправку в салат. Можна в цей момент і яблуко додати. Перемішайте і відразу ж подавайте.

Вітамінний салат з моркви і селери: детальний рецепт з фото

Вітамінний салат з моркви і селери відмінно підходить до будь-яких страв з круп, макаронних виробів, м’яса, риби, овочів. Навіть звичайна гречана каша з цим салатом здасться дуже смачною!

Склад салату (вітаміни, мінерали, інші корисні речовини)

У 100 грамах салату міститься:

• 16 мкг фолієвої кислоти;

• 16-17 мг аскорбінової кислоти (вітаміну С);

• 14 мг бета-каротину (вітаміну А).

А також молочнокислі бактерії, які сприятливо впливають на травний тракт.

Вибирайте корисні страви і будьте здорові!

А на святковий стіл приготуйте мексиканський салат з куркою і кукурудзою