Відкритий яблучний пиріг з листкового тіста з мигдальним кремом

07.05.2020 0 Від admin

Відкритий яблучний пиріг з листкового тіста з мигдальним кремом

Листковий яблучний пиріг я спекла не випадково. Знову довелося вирішувати задачу – як впоратися з урожаєм яблук? Закачування (варення, повидло, соки) – це добре, але нічого не може зрівнятися з яблучною випічкою. Особливо з ароматними осінніми яблучними пирогами. В принципі, цілком можна було зробити солодку яблучну начинку для домашніх пиріжків. Пиріжки в нашій родині завжди актуальні, але в цей раз захотілося чогось вишуканого. І я звернулася до досвіду умілих господинь. Інтернет не підвів: знайдений рецепт виявився шикарним, а яблучний пиріг з листкового тіста – неймовірно смачним. Ніжним і тане в роті. Загалом, чудовим.

Приготуйте таку шарлотку і ви, якщо любите солодку випічку з яблуками

Складові

  • 300 грам пшеничного борошна;
  • 200 грам холодного вершкового масла;
  • 1/2 склянки холодної води;
  • 1/4 чайні ложки солі;
  • 1 чайна ложка лимонного соку;
  • 5-6 великих солодких яблук будь-якого сорту.

Приготування

Як я готую листковий яблучний пиріг в домашніх умовах? Можна, звичайно, готове тісто купити – але легких шляхів шукати не хочеться. До того ж по-справжньому домашньої випічки з такого тесту не вийде. Тому ось що я зробила, щоб спекти ароматний і смачний пиріг.

Борошно просіяла на дошку, нарізала шматочками вершкове масло. Рубала ножем масло, змішуючи його з борошном. Руками краще не чіпати, щоб масло не підтануло і не зіпсувало всю концепцію приготування ніжного листкового тіста для домашнього яблучного пирога. Готову крихту пересипала в миску. Змішала воду з сіллю і лимонним соком і налила її в борошняну крихту і швидко замісила руками тісто. Місити потрібно до тих пір, поки поки тісто не збереться в кого.

Відкритий яблучний пиріг з листкового тіста з мигдальним кремом

Загорнула тісто в плівку і прибрала в холодильник на 4 години. Один раз на годину я діставала тісто і розкачувала його між двома листами плівки в прямокутник.

А потім складала втричі і знову розкачувала в прямокутник. В такому складеному вигляді завертала тісто в плівку і прибирала в холодильник. І так повторювала 4 рази. Можна таке тісто залишити в холодильнику на добу – воно стане тільки краще. І так, можна продовжувати розгортати і складати – буде ще шаруватих.

Відкритий яблучний пиріг з листкового тіста з мигдальним кремом

А поки тісто охолоджується, я думаю – який же мені зробити пиріг?

Можна закритий. Готується він легко. Потрібно розділити тісто навпіл, розкачати його на два прямокутні листа, нижній лист помістити на деко, змочений водою, посипати його сухарями, розкласти на ньому часточки яблук. Яблука посипати цукром з корицею, накрити другим листом і защипнути нижній лист тіста на верхній. Наколоти виделкою верхній лист і випікати в гарячій духовці при 180 градусів до жовтувато-коричневого кольору 25 – 30 хвилин.

Але яблука у мене так собі, не дуже соковиті, тому зроблю я в такий спосіб – просочені часточки яблук ароматним сиропом і покладу їх на мигдальний крем. Для цього приготую спеціальний пряний сироп.

Інгредієнти для сиропу

  • 50 грам цукрового піску;
  • 1 паличка кориці;
  • 2 зірочки бадьяна;
  • 100 мл води;
  • 3 столових ложки лимонного соку.

Для приготування сиропу я змішала всі інгредієнти в каструлі, на невеликому вогні довела до кипіння, збільшила вогонь до сильного і уварювала сироп на сильному вогні 10 хв. Охолодила сироп і опустила в нього нарізані скибочки яблук. Часто стріпувала, щоб всі яблука просочилися сиропом.

Відкритий яблучний пиріг з листкового тіста з мигдальним кремом

Тепер приступаю до приготування горіхового крему.

Інгредієнти для крему

  • 75 грам хорошого вершкового масла;
  • 75 грам цукрової пудри;
  • 1 пакетик ванільного цукру;
  • 1 куряче яйце;
  • 75 грам меленого мигдалю;
  • 1 столова ложка борошна;
  • 2 чайні ложки лікеру амаретто.

Відкритий яблучний пиріг з листкового тіста з мигдальним кремом

Розм'якшене вершкове масло збила міксером з цукровою пудрою, додала яйце, всипала розмелені горіхи, борошно, ванільний цукор, влила амаретто. Перемішала лопаткою. Крем виходить консистенції густої сметани.

Відкритий яблучний пиріг з листкового тіста з мигдальним кремом

Коли готові яблука і крем, можна діставати з холодильника тісто. Розкочую тісто в тонкий пласт. У мене дуже велика форма, розміром майже в деко, тому з такої кількості тесту у мене виходить тільки один шар. Сбризнулі форму холодною водою, нічим не змащувала, на качалці перенесла тісто в форму, наколола його виделкою.

На тісто виклала горіховий крем, а нього – шар яблук (без рідини). Зверху посипала цукром, змішаним з корицею. Випікаю в гарячій духовці при 180 градусів протягом 35 хв. Тісто виходить дивовижне, шаруваті, повітряне. Готовий пиріг посипаю цукровою пудрою.

Відкритий яблучний пиріг з листкового тіста з мигдальним кремом