Сир в домашніх умовах: 6 добірних рецептів

06.05.2020 0 Від admin

Сир в домашніх умовах: 6 добірних рецептів

Приготувати сир в домашніх умовах я зважилася зовсім недавно. Обожнюю домашні кисломолочні продукти, але не вистачало часу. А часом було просто лінь (заміжні дами з дітьми мене зрозуміють як ніхто інший) – вільного часу так мало, іноді хочеться відпочити від кухні, а не рецепти сиру освоювати. І все-таки я зважилася. Ні краплі не шкодую, домашній сир виходить дуже смачним!

Перш ніж приступити до виробництва сиру, господині потрібно визначитися з рецептом, по якому він і буде готуватися. Рекомендую кілька варіантів, які вже були хоч раз так перевірені перевірені мною на практиці.

Домашній сирок «Ніжність»

Складові:

  • 3 л свіжого домашнього коров’ячого молока.

Молоко потрібно вилити в чисту трилітрову скляну тару, накрити її марлею, поставити в тепле приміщення для сквашування. Через 1-2 дня кисле молоко буде готова до подальшої переробки. Після цього потрібно пересипати вміст ємності в каструльку, поставити її на середній вогонь для нагріву – досить буде 6-8 хвилин, суміш повинна бути теплою. Варто зазначити, що її не можна сильно перегрівати, в цьому випадку сир вийде сухою і жорсткий.

Наступний етап – виготовлення сиру. Нагріту кисляк потрібно зняти з плити і дати їй гарненько охолонути, для цього буде потрібно 1-2 години. Холодну суміш вилити в миску, попередньо застелену двошарової марлею або ж тканиною. Зав’язати вміст в вузол і підвісити над мискою або сотейником. Це необхідно для видалення зайвої сироватки. Сир буде готовий до вживання, коли рідина припинить виділятися.

Хочу відзначити, що з 3-х літрів домашнього молока можна отримати 700-800 грамів смачного і корисного кисломолочного продукту.

Сирок з закваскою для грудничка

Цей спосіб виготовлення домашнього сирка для немовляти має на увазі використання закваски.

Складові:

  • 1 літр свіжого молока;
  • 100 грамів готової кислого молока або 2 ст. л. сметани.

Коров’яче молоко потрібно обов’язково прокип’ятити протягом 10-15 хвилин, дати йому трохи охолонути – до 35-37 градусів. Щоб перевірити температуру, досить крапнути трохи молока на зап’ясті. Потім додати в нього сметану або кисле молоко. Скляний посуд потрібно поставити на добу в темне тепле місце, щоб молоко набуло консистенції кислого молока.

Отриману суміш треба перелити в каструльку і поставити на маленький вогонь або водяну баню. Ні в якому разі не можна допускати закипання рідини, так як сир вийде сухим і жорстким. Як тільки в процесі нагрівання стануть помітні перші ознаки відділення сироватки, каструлю потрібно зняти з плити. У процесі охолодження і буде остаточно відділятися сир від рідини. Щоб завершити процес, готовий кисломолочний продукт потрібно відкинути на сито або друшляк, зцідити зайву рідину. Термін зберігання сирка для грудничка – 2-3 діб, обов’язково в холодильнику.

З одного літра молока виходить в середньому 120-150 грамів ніжною сирною маси.

М’який сирок «Малюк» без використання закваски

Для його виготовлення потрібно:

  • 300 мл одноденного кефіру власного виробництва.

Можна використовувати покупної дитячий кефір.

Кефір вилити в заздалегідь підготовлену продезинфіковану тару – для цих цілей можна використовувати невеликий сотейник або каструльку. Потім її потрібно поставити на повільний вогонь або на водяну баню. Варто уважно стежити за процесом відділення сироватки, як тільки почнеться створаживание, посудину доведеться зняти з вогню. Отриманий кисломолочний продукт вилити в сито, дати стекти непотрібної рідини і гарненько перетерти його до утворення однорідної маси.

Цей сирок ідеально підходить для першого знайомства дитини з кисломолочними продуктами. Його м’яка і ніжна текстура дуже подобається діткам. Первісна доза для немовляти – 0,5 чайної ложки. Якщо у малюка не буде алергічних реакцій, то наступні порції можна потроху збільшувати.

З 300 мл кефіру на виході виходить 50-60 грамів ніжного сирка для грудничка.

Особливу увагу хочу приділити приготування домашнього сиру з козячого молока. Найчастіше саме козячий сир рекомендують до вживання людям, які страждають від безсоння, болів в суглобах, різних алергічних проявів і проблем з шлунково-кишковим трактом.

Легкий дієтичний сир «Фітнес» з козячого молока

Для приготування дієтичного сиру потрібно витратити мінімум зусиль і часу.

складові

  • 1 літр козиного молока;
  • 2 ч. Л. хлористого кальцію.

Молоко вилити в каструльку і додати хлористий кальцій. Його можна купити в будь-якій аптеці. Гарненько розмішати, щоб інгредієнти поєдналися між собою. Потім поставити посудину на маленький вогонь. Нагріти вміст до 80-90 градусів, але не дати йому закипіти. Після цього зняти каструлю з плити, висипати її вміст в друшляк або сито (попередньо їх потрібно застелити марлею або бавовняним рушником), зав’язати на вузол, підвісити на цвях і набратися терпіння. Після того як стече вся зайва рідина, готовий дієтичний продукт можна перекласти в миску і поставити в холодильник.

З одного літра козячого молока виходить 180-220 грамів кисломолочного продукту.

Домашній сир з козячого молока на сироватці

Для приготування 1 кілограма смачного козячого сиру потрібно:

  • 6 л свіжого козячого молока;
  • 100 мл молочної сироватки, бажано кислому.

Козяче молоко потрібно розлити по скляних банках, додати сироватку і поставити в тепле місце для сквашування (через 1-2 доби суміш буде готова для подальшої переробки).

Коли сквашивание козячого молока завершиться, можна приступити безпосередньо до процесу виробництва сиру. Для цього суміш потрібно акуратно висипати з банки в каструльку і поставити її на парову баню. Протягом 20-30 хвилин суміш слід підігрівати на слабкому вогні. Коли сир відокремитися від сироватки, пересипте його в друшляк і зцідіть зайву рідину. Готовий кисломолочний продукт можна зберігати в холодильнику в закритій тарі.

Поживний сир з козячого молока в мультиварці

Складові:

  •  3 літри козячого молока.

Козяче молоко необхідно поставити на добу в темне тепле місце для скисання. Готову кисле молоко пересипати в чашу мультиварки, включити обладнання в режим підігріву на 2,5 – 3 години (час залежить від потужності приладу). Готовий домашній козячий сир пересипати в миску, попередньо застелену двошарової марлею, завязатьт її в щільний вузол і підвісити над ємністю для видалення сироватки.

Для приготування 800-900 грамів ніжного сиру потрібно 3 літри козячого молока. Сир можна відразу використовувати для приготування різних страв або поставити в холодильник для зберігання.

Особливу увагу потрібно приділити процесу виробництва і зберігання готового кисломолочного продукту. Сквашивание і створаживание має виконуватися тільки в чистій тарі, також її необхідно накривати марлею або бавовняною тканиною, щоб не допустити потрапляння в суміш різних комах і сміття. Зберігати сир можна не більше 2-3 діб. Готовий продукт не можна заморожувати, так як він втратить всі свої корисні властивості.

Сир в домашніх умовах: 6 добірних рецептів

Як бачите, приготувати сир в домашніх умовах дуже навіть просто. Поділіться підбіркою рецептів з друзями, а ще розкажіть в коментарях, чи готуєте ви сир і якими рецептами користуєтеся.