Простий і смачний салат з буряка на зиму

19.05.2020 0 Від admin

Простий і смачний салат з буряка на зиму

Простий салат з буряка на зиму я давно шукала. У старих кулінарних зошитах старих знаходила рецепти бурякової ікри і корейських бурякових салатів, але якось все було не те. І ось сусідка ощасливила мене рецептом, завдяки якому цілих 10 кілограм залежалась в погребі буряка перебралися в банки.

Так що можете мене привітати. Рецептом салату з буряка на зиму, простим і доступним, хочу поділитися з усіма охочими. Буряк адже овоч своєрідний, у багатьох господинь з нею «натягнуті» відносини. Максимум додадуть часнику і перцю в тертий тушкований коренеплід – і видають за повноцінний зимовий салат. А потім дивуються, що ніхто їх заготовочкі є не бажає.

У цьому випадку все інакше. Ніякої гостроти. Ніяких зайвих інгредієнтів: тільки буряк, причому печена (це важливо), яблука, морква, трохи винного оцту і рослинного масла. Я завжди додаю соняшникова, без запаху. Так порадила сусідка, а їй видніше. Готує цей буряковий салат вже 10 років.

Складові

  • 2 великих буряків по 600-700 грам вагою;
  • півкіло моркви, обов’язково соковитою;
  • 1 кілограм кисло-солодких яблук;
  • 2 столові ложки солі з гіркою;
  • 4 столові ложки цукру з гіркою;
  • півтори склянки питної води;
  • 125 мл рослинного масла;
  • 25 мл винного оцту.

Де взяти винний оцет, запитаєте ви. Напевно запитаєте, тому що в мережевих супермаркетах він зустрічається досить рідко. Зате в достатку представлений в Інтернет магазинах і кулінарних бутиках, які торгують продукцією для гурманів. Спробуйте там пошукати, в крайньому випадку, замініть звичайним або яблучним. Але врахуйте, що з винним оцтом салат вийде в рази смачніше.

Приготування

Попередній етап (запікання) пропускаємо. Зрозуміло, що буряк краще запекти заздалегідь – вимийте її, видаліть землю з шкірки, кожен коренеплід загорніть у фольгу і встановіть таймер духовки на 1 годину 10 хвилин, якщо овочі великі. Для дрібних час зменшується вдвічі. Температура запікання 200 градусів.

Остигнули коренеплоди почистіть, потім натріть на тертці, обов’язково великої. Можна ще нарізати тонкою соломкою, але це багато метушні. Не раджу. Морква теж почистіть і натріть на крупній тертці, яблука все ж і соломкою можна нарізати. Все змішайте в товстостінній металевому посуді. У мене для цих цілей є спеціальна каструля з антипригарним покриттям, в ній гасити дуже зручно.

Змішайте потрібну кількість солі і цукру, додайте води, перемішайте і вилийте розчин у підготовлені інгредієнти для салату. Поставте на малий вогонь, доведіть до кипіння, перемішайте і тушкуйте під кришкою 20 хвилин. Кришку закривайте в повному обсязі.

Поки салат кипить, обробіть банки. Ніяких секретів – все як завжди, вимийте з содою, сполосніть гарячою водою, потім прохолодною. Поставте стерилизоваться над парою. Кришки просто парою стерілізайте, мити не треба, вони адже нові.

На 21 хвилині приготування в салат з буряка вилийте винний оцет, перемішайте вміст каструлі, млоїте ще 5 хвилин на дуже повільному вогні, чистою ложкою, яку попередньо занурили в окріп, перекладіть заготовку в банки і закатати. Можете укутати до повного охолодження.

Взимку цей буряковий салат подаю навіть на святковий стіл. Всі задоволені, а подруги дякують за рецепт. Ця смакота з буряка їм теж дуже подобається!