Міфи і правда про холестерин

14.05.2020 0 Від admin

Що означає словосполучення «високий холестерин» і що це взагалі за речовина? Чому потрібно стежити за рівнем холестерину в крові? Чи потрібно з ним боротися, як робити це правильно і робити взагалі? Давайте спробуємо розібратися.

Як відомо, природа не створює нічого зайвого. Це стосується і холестерину – будівельного матеріалу, без якого людський організм не в змозі виробляти статеві гормони і гормони надниркових залоз, синтезувати вітамін D, який до того ж є важливою складовою оболонки, що покриває нервові волокна. Якщо його недостатньо, оболонка спочатку стоншується, а потім втрачає цілісність. Холестерин також входить до складу жовчі, сприяє переробці жирів і засвоєння вітаміну К – важливого елемента, який бере участь в процесі кровотворення. Існує 2 види холестерину – «поганий» (низької щільності) і «хороший» (відповідно, високої щільності). При аналізі крові важливо враховувати не загальний показник, а рівень вмісту «поганого».

Будучи жиророзчинних речовиною, холестерин не повинен затримуватися в організмі – в нормі він виводиться безслідно печінкою і кишечником. На жаль, так відбувається тільки з різновидом високої щільності. «Поганий» холестерин відкладається на стінках судин, звужуючи їх просвіт і сприяючи розвитку грізного захворювання – атеросклерозу.

До речі, в організмі людини холестерин присутній не в чистому вигляді, а в складі з’єднань, які називаються ліпопротеїнами.Міфи і правда про холестерин

Норма холестерину у дорослих людей

Визначити рівень холестерину можна за допомогою біохімічного аналізу крові. Його проводять натщесерце, перед аналізом не можна пити і є як мінімум 12 годин. Кров набирають з вени. Показник загального холестерину в крові повинен бути не вище 5.2 ммоль / літр, «поганого» холестерину низької щільності – не більше 3.5, холестерину високої щільності – не більше 1 ммоль / літр. Найважливіше знати рівень поганого холестерину, так як саме він утворює на стінках судин так звані холестеринові бляшки. Якщо бляшки перекривають просвіт судини повністю, він закупорюється, що призводить до відмирання тканин, позбавлених кровопостачання (а отже, кисню і поживних речовин). Атеросклеротична закупорка може відбутися в будь-якій частині тіла, але небезпечніше за все відмирання судин головного мозку, що в 100% випадків призводить до інсульту.

Важливо також стежити за рівнем тригліцеридів – нейтральних жирів, джерела енергії для клітинного обміну. Показник вмісту тригліцеридів в крові повинен бути не більше 2 ммоль / літр. Якщо він вище, це привід для термінового звернення до лікаря-ендокринолога, а при болях в області серця – і до кардіолога.

Підступність «поганого» холестерину полягає в тому, що надлишок його відразу не відчутний. Людина роками може просто час від часу відчувати легке нездужання і зовсім не підозрювати про лихо, що насувається. У групі ризику – особи, які страждають на ожиріння, цукровий діабет, метаболічним синдромом і іншими порушеннями обміну речовин. Якщо є хоч найменші гормональні порушення (або були в минулому), необхідно хоча б раз на рік перевіряти показники крові на предмет вмісту холестерину і тригліцеридів.

Причини підвищеного холестерину

Величезному ризику люди піддають себе, ігноруючи принципи здорового харчування. Помірність в їжі, повна відмова від тугоплавких жирів і так званого транс-жиру (основи для маргаринів і спредів), а також жирних молочних продуктів – сметани, домашнього сиру, твердого сиру – все це допоможе в боротьбі за нормальний рівень холестерину і знизить ризик виникнення атеросклерозу.

Якщо ж скласти короткий список причин підвищеного холестерину, він буде виглядати так:

1. Спадкові захворювання. Особливо ретельно стежити за вмістом ліпопротеїнів в крові потрібно спадковим сердечникам, діабетикам, гіпертонікам.

2. Шкідливі звички. Причому не тільки куріння і побутове пияцтво. Сюди можна віднести переїдання, звичку заїдати стрес, любов до жирної, «важкої» їжі. Як не дивно, шматочок торта з кремом нітрохи не безпечніше, ніж свиняча відбивна.

3. Одноманітне харчування, переважно продуктами тваринного походження. В цьому плані небезпеку становлять новомодні «білкові» дієти для схуднення. Захоплюватися ними не треба, а якщо все-таки дуже хочеться спробувати – тільки після перевірки змісту ліпопротеїнів в крові і консультації з лікарем.

4. Малорухливий спосіб життя. Як не дивно, в групі ризику не тільки літні люди і офісні працівники. Рівень холестерину низької щільності може підвищуватися навіть у студентів. Особливо якщо до сидячого способу життя додати їжу з фастфуда.

5. Вік. Ризик розвитку атеросклерозу набагато вище у людей старше 45 років. Однак це зовсім не означає, що в 25 -30 років можна розслабитися і ні про що не думати, маючи явну схильність до надмірного вмісту холестерину в крові і подальшим судинних проблем.

Контролювати рівень ліпопротеїнів в крові потрібно в будь-якому віці, особливо якщо є проблеми з вагою і артеріальним тиском, перебої в роботі нирок (набряки) і щитовидної залози.

Автор: Ангеліна Краса