Як приготувати український борщ зі свининою, буряком і томатною пастою

14.05.2020 0 Від admin

Як приготувати український борщ зі свининою, буряком і томатною пастою

Не так давно український борщ разом з супом харчо і розсольником був обов’язковим пунктом в меню кожної їдальні на пострадянському просторі. Потім прості столові закрилися, замість них як гриби після дощу виросли ресторани, ресторанчики, кафе, точки швидкого харчування – і класичний наваристий борщ знову зайняв своє законне місце в меню нових закладів. Так чи можу я обійти стороною чудовий рецепт, історія якого налічує не одну сотню років? Достеменно невідомо, в якому році був зварений перший борщ, але хіба це важливо? Головне – навчитися самій готувати його правильно.

Як показує мій досвід, далеко не всяка господиня знає, як приготувати класичний український борщ. Сумно, товариші. Терзають мене смутні сумніви, що раціон з піци, суші і будь-яких равіолі набагато здоровіше споконвічної їжі наших предків.

Як і будь-яке популярне національне блюдо, борщ за час свого існування втілився в безлічі варіацій. У деяких регіонах його готують буквально з однієї буряка, звареної в м’ясному бульйоні, в інших, навпаки, додають багато різних інгредієнтів. Доводилося мені зустрічати рецепти цієї страви з чорносливом, рибою, фрикадельками, ну в загальному, довго ще можна перераховувати всілякі кулінарні фантазії. Навряд чи варто витрачати на це час.

Давайте я просто розповім, з чого складається звичайний український борщ і як його найпростіше приготувати. Врахуйте тільки, що наріжним каменем смачного першого страви в даному випадку є свинина. Дуже добре, якщо м’ясо буде з кісткою, а ще краще – якщо це будуть свинячі реберця.

Інгредієнти на каструлю ємністю 3 літри

  • 400 грам свинини (вага приблизний);
  • 3 буряка середнього розміру;
  • 4 великих картоплини;
  • 1 велика цибулина;
  • 1 велика морква;
  • 2 столових ложки свинячого жиру (смальцю);
  • 1 столова ложка томатної пасти;
  • сіль, лавровий лист, зелень петрушки і кропу за смаком;
  • води скільки поміститься в каструлю.

Приготування

Спочатку приготуйте м’ясний бульйон. Промийте реберця або інший шматочок, з якого будете варити бульйон. Дайте воді з м’ясом закипіти, ретельно знімайте піну і зменшіть вогонь до мінімуму, на якому вода буде дуже-дуже слабо кипіти. Для приготування бульйону знадобиться 2 – 2,5 години. Тим часом можна підготувати решту продуктів.

Головний компонент українського борщу – червоний буряк. Вона дає страві необхідний солодкуватий смак і насичений червоний колір, проте для цього коренеплід потрібно правильно приготувати. Якщо просто покласти подрібнений буряк (друга назва буряка, популярне на батьківщині борщу) в бульйон, останній спочатку стане червоним, але потім втратить колір, тому буряк обов’язково треба обсмажити на жирі.

Коренеплід очистіть від шкірки, ретельно вимийте і натріть на крупній тертці. Також натріть очищену моркву і наріжте цибулю, з якого попередньо зняли лушпиння.

Свинячий жир розтопіть на сковороді, додайте нарізаний кубиками цибулю і обсмажте його до злегка золотистого кольору. Відразу ж додайте буряк і морква. Вони дуже швидко поглинають жир і сильно пригоряють через високий вміст солодких речовин, тому вогонь під сковорідкою зменшіть і помішуйте овочі кожні дві-три хвилини. Коли піджарка потемніє і стане м’якою, зніміть її з вогню і накрийте сковорідку кришкою – скоро вона вам знадобиться.

Картопля почистіть і наріжте кубиками середнього розміру. Якщо ви очистите картопля заздалегідь, потрібно скласти його в миску з холодною водою, яка повністю покриє картоплини. Капусту вимийте, зніміть верхні криють листи і наріжте на тонкі смужки.

Коли бульйон буде готовий, додайте підготовлені овочі в такій послідовності. Спочатку відправте в каструлю картоплю і дайте йому покипіти 10 хвилин. Додайте обсмажену буряк, дайте їй покипіти в бульйоні з картоплею 5 хвилин. Закиньте в борщ капусту, лавровий лист, перець і томатну пасту. Коли страва закипить, зменшіть вогонь до мінімального і залиште його доходити при дуже слабкому кипінні 15-20 хвилин. В кінці приготування додайте подрібнену свіжу зелень, можна також покласти кілька зубчиків очищеного часнику і додати трохи оцту.

Подавайте класичний український борщ зі сметаною, і буде просто чудово, якщо доповненням до цієї страви виступлять домашні пампушки з часником.