Дунайський салат на зиму: детальний рецепт приготування з фото

13.05.2020 0 Від admin

Дунайський салат на зиму: детальний рецепт приготування з фото

Приготувати салат «Дунайський» на зиму – це значить запасти корисні і смачні овочі з грядки у великій кількості. Посудіть самі: до складу заготовки входять майже всі сезонні овочі, яких ми так чекаємо цілий рік: хрусткі огірочки, наповнені соком помідори, ароматний болгарський перець, ріпчасту цибулю, без якого неможливо уявити зимові салати. А ще я додаю спеції, адже вони надають заготівлі неповторну пряну нотку. Особливо радує спосіб приготування дунайського салату: овочі не піддаються тривалій тепловій обробці, завдяки чому зберігають майже всі свої початкові властивості. Можна багато говорити про достоїнства цього салату, але краще не втрачати часу і просто його приготувати. Давайте спробуєм?

Складові

  • 1 кг свіжих огірків;
  • 500 грам стиглих помідорів;
  • 500 грам солодкого перцю;
  • 1 стручок гострого перцю;
  • 3 цибулини середнього розміру;
  • 1 чайна ложка оцтової есенції (70%);
  • 1 столова ложка з гіркою солі;
  • 2 столові ложки з гіркою цукру;
  • 80 мл рафінованої олії;
  • запашний і чорний перець горошком, лавровий лист за смаком.

У дунайський салат з огірками я не додаю часнику. Ріпчасту цибулю беру тільки самий звичайний, ніякого синього, ніякого солодкого. Для того, щоб заготовка вийшла красивіше в банках, поєднуйте болгарський перець зеленого і жовтого кольору з червоним гострим перцем і стиглими червоними помідорами. Яскраву зелень заготівлі дунайського салату на зиму додадуть огірки. Сподіваюся, ви розумієте, що для закачування підходять тільки грунтові огірки.

Приготування

Перший етап, як і в будь-якій справі заготівлі овочів, полягає в правильній підготовці всіх компонентів. Я вважаю за краще робити так:

  • спочатку перебираю, мою і нарізаю кружечками (іноді скибочками) огірки;
  • мою, чищу від насіння і шаткую соломкою солодкий перець;
  • нарізаю маленькими шматочками гострий перець, видаливши насіння;
  • помідори промиваю і ріжу на четвертинки;
  • такими ж четвертушками ріжу очищений ріпчасту цибулю.

Після цього беру велику каструлю, в якій і буде, власне, готуватися салат. Туди відправляю все подрібнені овочі, додаю до них цукор і сіль. Акуратно перемішую і додаю вказаної кількості рослинного масла. Залишаю на 5-7 хвилин, щоб компоненти майбутнього дунайського салату пустили сік (адже потрібно буде довести заготовку до кипіння).

Ці кілька хвилин для мене – дорогоцінні. Тому що потрібно встигнути вимити і простерилізувати банки. Миття ретельне, з використанням миючих засобів. Потім полоскання проточною водою і стерилізація банок в мікрохвильовій печі. Я наливаю в баночки звичайну воду з-під крана – приблизно третина обсягу. Ставлю в СВЧ-піч на 4 хвилину, включаючи пристрій на повну потужність. Кришки обробляю наступним чином: заливаю окропом на 2 хвилини, після чого зливаю воду і залишаю кришки в тій же посуді, накривши чистою тканиною. Для стерилізації наповнених банок використовую духовку: включаю її, встановивши температуру 100 градусів.

Як тільки салат закипить, його потрібно буде ще раз перемішати, додати спеції, довести до кипіння повторно. Знову перемішати, розкласти в підготовлені належним чином банки, не накриваючи кришками, поставити в розігріту духовку. Прогріти 15 хвилин (так як вміст банок гаряче, можна не побоюватися, що вони лопнуть), обережно, за допомогою прихваток, витягувати кожну банку і тут же закочувати. На час охолодження я перевертаю і укутують банки теплою ковдрою.