Чебуреки з гарбузом: прості економні рецепти

07.05.2020 0 Від admin

Чебуреки з гарбузом: прості економні рецепти

Чебуреки з гарбузом – це не примха і не екзотика, а спроба внести легку нотку різноманітності в звичне меню з недорогих страв. Якщо немає протипоказань для вживання смажених виробів з тіста, сміливо готуйте саме їх. Поєднання обсмаженої гарбуза з цибулею і часником творить чудеса – такі чебуреки їстимуть навіть ті, хто не дуже-то любить гарбуз. Як то кажуть, якщо ви не любите гарбуз, ви просто не вмієте її готувати. Начинити гарбузом чебуреки – перший крок до того, щоб навчитися поводженню з апетитним помаранчевим овочем, корисним і смачним при вмілому зверненні.

Що ще хочеться відзначити? Тісто зовсім не обов’язково готувати на кефірі. Мені доводилося зустрічати господинь, які кефіру тесту сприймають в штики. Тому рецепт я розділила на 2 варіанти: чебуреки з гарбузом на кефірі та чебуреки з гарбузом на воді. А начинку так і зовсім пропоную готувати трьома різними способами. Вибирайте те, що підходить саме вам.

Чебуреки з гарбузом на кефірі

тісто:

  • 1 стакан кефіру;
  • 1 куряче яйце;
  • муки скільки візьме, щоб можна було замісити тісто;
  • 1 чайна ложка цукру;
  • 1-2 щіпки солі.

При замішуванні тіста руки треба змащувати рослинною олією. Знадобиться масло і для смаження – на ньому в даному випадку не економимо, чебуречна тісто бере досить багато жиру при обсмажуванні. Основний критерій при визначенні кількості рослинного масла, достатнього при смаженні вироби: чебурек повинен занурюватися в нього повністю. По суті це приготування у фритюрі.

начинка:

  • шматок гарбуза без шкірки вагою 500 грам;
  • 1 велика цибулина;
  • сіль і мелений чорний перець за смаком;
  • 1 зубчик часнику – за бажанням.
  • 1 столова ложка рослинної олії.

Чебуреки з гарбузом: прості економні рецепти

Як самі вироби, так і начинка для них готуються на сковороді. Для подрібнення гарбуза знадобиться терка з великими отворами, для нарізки цибулі – гострий ніж. Яйце збиваємо вінчиком, тісто замішуємо вручну (ніяких хлібопічок).

приготування:

Налийте кефір в миску і трохи нагрійте при кімнатній температурі. Для цього поставте в теплому місці – поблизу плити або нагрівального приладу. Збовтайте за допомогою віночка куряче яйце, влийте в кефір. Можна збивати і разом з кефіром, я так навіть частіше роблю.Чебуреки з гарбузом: прості економні рецепти

Посоліть, додайте ложку цукру, а потім – просіяне борошно. Акуратно замісіть тісто, намагаючись не додавати зайву кількість борошна. Якщо з нею переборщити, готові вироби будуть жорсткими. Так що всипаємо потихеньку, перемішуючи масу ложкою, а потім змащуємо руки рослинним маслом і месім тісто, яке злегка прилипає до рук. Нічого страшного в цьому немає – так і повинно бути.

Чебуреки з гарбузом: прості економні рецепти

Зберіть тісто в кулю і викладіть на поверхню, злегка присипану борошном. Ліпити з нього чебуреки будете після того, як приготуєте начинку. Начинка робіть так: наріжте досить дрібно цибулю, обсмажте до зміни кольору в невеликій кількості рослинного масла. Після того, як вимкніть вогонь, можете додати подрібнений зубчик часнику, після чого перемішайте все дуже ретельно. Залиште піджарку остигати, а очищену гарбузову м’якоть натріть на крупній тертці.Чебуреки з гарбузом: прості економні рецепти

У терту гарбуз додайте смажений лук. Посоліть і поперчіть за смаком нашу чудову чебуречну начинку. Зажарку можна прокрутити через м’ясорубку.

Чебуреки з гарбузом: прості економні рецепти

Тепер можна розкачати тісто на присипаному борошном столі, за допомогою круглої плоскої тарілки вирізати з нього кола, в центр кожного кола викласти начинку і защипнути краю. Фігурно я притискаю їх за допомогою вилки. Виходить красиво і надійно – начинка не випаде.

Чебуреки з гарбузом: прості економні рецепти

Струсіть з кожного чебурека прилиплу борошно, щоб вона не потрапила на сковороду. Інакше буде горіти, дасть неприємний запах і колір. Налийте на сковороду кілька столових ложок олії, нагрійте на середньому вогні до появи бульбашок. Критерій добре розпеченого масла: крапля води, яку ви стряхнет з руки, перетворюється в кульку, а масло починає сильно шипіти і бризкати. Акуратно опустіть чебуреки в розігріте масло, якщо його явно замало, додайте ще.Чебуреки з гарбузом: прості економні рецепти

Чи не накриваючи сковорідку кришкою, обсмажують чебуреки в розпеченому фритюрі до готовності. Викладайте на паперову серветку, щоб вбралися надлишки масла.

Також тісто для чебуреків можна приготувати на воді з додаванням маргарину. Рецепт дуже простий.

Чебуреки на воді з гарбузовим «фаршем»

Цей вид чебуреків цікавий ще й тим, що начинка імітує м’ясний фарш.

тісто:

  • 1 стакан води;
  • 125 грам маргарину або спреда;
  • 500 грам борошна;
  • половина чайної ложки солі.

начинка:

  • 500 грам гарбуза;
  • 2 цибулини;
  • 1 невелика морквина;
  • 2 зубчики часнику;
  • пол-чайної ложки приправи «Мівіна» м’ясний або курячої;
  • сіль і перець за смаком;
  • 3 столові ложки рослинної олії для обсмажування овочів.

Як бачите, тісто в цьому випадку просте, а ось начинка – не дуже. З неї і почнемо.

Чебуреки з гарбузом: прості економні рецепти

Очистіть гарбуз, морква і цибуля. Наріжте цибулю дрібними кубиками, обсмажте в столовій ложці олії до зміни кольору на світліший. Натріть моркву на дрібній тертці. відіжміть сік руками (і відразу випийте, він дуже корисний), а сам тертий овоч додайте до цибулі разом з ще однією ложкою олії. Перемішайте і смажте 2-3 хвилини на середньому вогні. Натріть на дрібній тертці гарбуз, відіжміть з неї також надлишки соку, викладіть на сковороду. Додайте в піджарку подрібнений часник і залишилася ложку рослинної олії. Перемішайте, обсмажуйте до золотистого кольору, потім за смаком додайте приправу, перець і сіль. Будьте з сіллю обережніше, адже в приправі вона теж є, так що не здумайте солити «щедрою рукою» – спочатку спробуйте. Готову начинку накрийте кришкою, зніміть з вогню і залиште, поки готуєте тісто. Перед тим, як використовувати, влийте в неї 3 столових ложки окропу, щоб вона була злегка рідкуватий – тоді чебуреки будуть соковитими.

Для тіста просійте борошно в миску, додайте сіль і холодну воду. Перемішайте, влийте розтоплений маргарин і замісити ніжне, липнуче до рук тісто. Чебуреки з гарбузом: прості економні рецепти

Накрийте його плівкою, поставте в холодильник на півгодини, потім витягніть і готуйте чебуреки як зазвичай. Стіл для розкочування добре присипте борошном, а руки змастіть маслом. Розкачайте тісто в тонкий пласт і вирізуйте кола-заготовки за допомогою десертної тарілки. У центр кожного кола кладіть ложкою гарбузовий «фарш» і добре защипують краю. Чебуреки смажте в олії до готовності.

Чебуреки з гарбузом: прості економні рецепти

Третій варіант чебуреків з гарбузом включає в себе невелику кількість м’яса, хоча воно тут другорядний компонент. Тісто теж можете взяти інше. Без маргарину, на воді з яйцем.

Чебуреки з гарбузом і м’ясом

тісто:

  • 300 мл води;
  • 1 куряче яйце;
  • третина чайної ложки солі;
  • муки скільки візьме для замісу крутого тіста.

начинка:

  • 400 грам гарбуза;
  • 200 грам яловичини НЕ пісної, з жирком;
  • 1 цибулина середнього розміру;
  • сіль і спеції за смаком;
  • дрібно різаний кріп за бажанням.

приготування:

Воду перемішайте з яйцем, збитим віночком. Посоліть, поступово всипте борошно, перемішуючи, щоб вийшло м’яке тісто. Зберіть його в кулю, залиште на присипаному борошном столі, накривши харчовою плівкою або рушником.

Яловичину перейдіть через м’ясорубку, додайте тертий на дрібній тертці цибулю і гарбуз, терту таким же чином. Додайте сіль, мелений перець, подрібнену зелень (якщо хочете). Фарш добре розмішайте і влийте 2-3 столові ложки води. Вода потрібна для того, щоб чебуреки вийшли соковитими.

Як завжди, розкачайте тісто, виріжте заготовки для чебуреків за допомогою тарілки, покладіть в центр кожної заготовки начинку, защипніть і смажте в розпеченому маслі до готовності.

Чебуреки з гарбузом: прості економні рецепти

А може, ви хочете заготовити гарбуз на зиму?